Poliklinika ST Medicina - Bulevar Oslobodjenja 79, drugi sprat, Novi Sad 21000

Stres ehokardiografija

FARMAKOLOŠKI STRES EHOKARDIOGRAFKI PREGLED je najbolja metoda za otkrivanje i praćenje koronarne bolesti (aterosklerotske bolesti arterija srca). Pogodan je kod osoba koje ne mogu da urade klasičan ergometrijski test zbog: loše kondicije, hipertenzivne bolesti, bolesti koštano-mićnog sistema, kod starijih osoba, dijabetičara i slično. Takođe, zbog svoje visoke osetljivosti (specifičnosti i senzitivnosti), posebno se preporučuje kod pacijenata koji su preboleli infarkt miokarda i/ili imaju bilo koji oblik revskularizacije koronarnih arterija (putem PCI i implantacije stentova ili kardiohiruškim premoštavanjem bypass-om).

Ovim testom, omogućeno je praćenje rada srca na dva načina: putem EKGa i ultrazvuka srca. Izvodi se davanjem leka Dobutamina putem infuzije, uz postepenopovećanje doze, čime se stvara postepeno opterećenje srca, proporcionalno godinama i prethodnoj bolesti srca.Test je veoma komforan, jer sve vreme testa, pacijent leži, a putem leka opterećujemo srce. Ovim testom možemo da utvrdimo značajno zakrečenje arterija srca i pre nego što se razvija teže stanje, na primer infarkt miokarda. Na taj način se potvrđuje angina pektoris, čime se pacijenti indikuju za koronarografiju i eventualnu revaskularizaciju srca (putem PCI i stentova ili bypass-om). Kod pacijenata koji već imaju imaju ugrađene stentove ili bypass, može se utvrditi prohodnost, tj.stenoza stentova ili graftova i potreba za novom rekoronarografijom, amože da se prati i efekat dosadašnjeg lečenja bolesnika. Ovom metodom se procenjuje i potreba za operacijom aortnog zalistka, koji je granično sužen, posbno kod bolesnika koji imaju smanjenu pumpnu funkciju srca (tzv. “low flow, low gradient” aortne stenoze).

Farmakološki stres ehokardiografski test je korisniji i validniji je od klasičnog testa opterećenjem (ergometrija), koji je prvi izbor kod sumnje na koronarnu bolest. Prilikom izvodjenja stres-eho testa, prvo se uradi ultrazvučni pregled srca u miru, zatim test za izazivanje ishemije miokarda (davanjem farmakoloških sredstava). Odmah po prestanku opterećenja se ponovi ultrazvučni pregled srca, nakon čega se analiziraju i upoređuju nalazi pre i nakon testa, sa posebnim osvrtom na pokretljivost (kontraktilnost) zidova srčanog mišića.

Metoda je izuzetno bezbedna, jer se sve vreme testa prati srčani rad, krvni pritisak, simptomi pacijenta, EKG i najbitnije, rad srca ultrazvukom, kojim se može uočiti ishemija (patnja srca) i pre nego što to pacijent oseti ili se pokaže EKG promenama. Sa druge strane, metoda jemnogo bezbednija i u odnosu na scintigrafiju miokarda (SPECT), gde bolesnik dobija radioaktivni izotop, koji ima izvesnu dozu zračenja, dok je ultrazvuk najbezbednija metoda, jer se njime pregledaju i najugroženije populacije, trudnice i deca. Sam test trajeod 30-45 minuta. Bolesniku se pre testa postavlja braunila, putem koje se daje Dobutaminska infuzija. Na kraju testa, daje se antidot Dobutaminu, Presolol, kojim se srce vraća u prvobitno stanje. Minimum 24 sata pre izvođenja testa, bolesniku se ukida davnje leka- beta blokatora (Presolol, Byol, Metoprolol, Bisoprolol, Concor, Nebilet, Binevol, Biprez, Dilatrend, Karvileks i sl). Ostalu terapiju, pacijent uzima nepromenjeno.

Ukoliko želite da na najpouzdaniji, najbezbedniji i najefikasniji način ispitate krvne sudove srca, onda je stres ehokardiografija metoda izbora za Vas.