Laboratorijska dijagnostika

Laboratorijska dijagnostika

Laboratorijska dijagnostika je medicinska disciplina koja u praksi koristi različite dijagnostičke metode u cilju dobijanja rezultata ispitivanja.
Rezultati laboratorijskih ispitivanja pomažu lekaru u proceni zdravstvenog stanja pacijenta. Laboratorijska ispitivanja imaju i značajno mesto u procesu praćenja toka bolesti, prognoze bolesti, kao i praćenja efikasnosti primenjene terapije.
Laboratorijska dijagnostika u okviru Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika ST Medicina raspolaže najnovijim tehnologijama i stručnim i iskusnim timom zaposlenih. Poštujući principe dobre laboratorijske prakse korisnicima svojih usluga pruža tačan, precizan i pouzdan rezultat laboratorijskih analiza.

Oblasti laboratorijske dijagnostike koje pokriva laboratorija ST Medicine su: biohemija, hematologija, hemostaza, imunologija, endokrinologija, određivanje tumor markera, analiza urina i fecesa.

Priprema pacijenta za davanje uzorka krvi

Kako bi rezultati laboratorijskih analiza bili pouzdani, neopodno je adekvatno se uputiti u procedure pripeme pre davanja uzoraka krvi. Uzimanje uzoraka krvi je za većinu analiza ujutru, na prazan stomak, nakon što je proteklo 12h sati od poslednjeg obroka. Ovo je veoma važno da ispoštujete jer uzimanje hrane pred vađenje kvi dovodi do porasta koncentracije glukoze, holesterola, triglicerida, gvožđa i drugih metabolita.

 • možete popiti vodu (do 2 dcl) pre vađenja krvi

Preporuka je da povećate unošenje vode dan-dva pre vađenja krvi, jer ukoliko ste dobro hidrirani laboratorijski teničar će lakše pronaći venu i izvaditi krv. Takođe

 • 24h pre uzorkovanja izbegavati intenzivnu fizičku aktivnost jer dolazi do povećanja aktivnosti određenih enzima (pre svega CK i LDH)
 • ne pušiti cigarete pre vađenja krvi

Ukoliko koristite određenu terapiju, obavezno informišite laboratorijskog tehničara na prijemu, jer terapija može uticati na rezultate Vaših analiza. Posebno ako uzimate hormonsku terapiju, preparate gvožđa i dr.
Pacijentima koji su na oralnoj antikoagulantnoj terapiji preporučuje se vađenje krvi u jutarnjim časovima pre uzimanja terapije uz obaveznu konsultaciju sa lekarom koji je prepisao terapiju.
Takođe, preporuka je uraditi isto kod pacijenata koji su na bilo kojoj drugoj hroničnoj terapiji. Dnevne varijacije su veoma značajne kod određivanja određenih hormona (prolaktin, kortizola, ACTH, kateholamini), tako da vreme vađenja treba da odredi ordinirajući lekar.
Za određivanje ovih parametara se davanje uzorka mora izvesti nakon mirovanja u periodu 20-30 minuta i u relaksiranom stanju.

Šta možete očekivati tokom postupka uzorkovanja krvi?

Krv se najčešće dobija vađenjem uzorka krvi iz Vaše vene iz ruke. Pre nego što se izvede venepunkcija, laboratorijski tehničar vezuje elastičnu traka (poveska) oko Vaše nadlaktice iznad mesta uboda kako bi se vena na toj ruci napunila krvlju. Planirano mesto uboda se očisti antiseptikom. Stiskanjem ruke u pesnicu kada se to od Vas zatraži činite da vena postane još istaknutija.
Nakon ulaska igle u venu, mala količina krvi se skuplja u epruvetu. Poveska se ukloni, krv i dalje teče u epruvetu dok se ne izvadi dovoljno krvi. Zatim se uklanja igla, i mesto uboda se prekriva komadom sterilne vate (tupferom), uz pritisak na mesto uboda.
Preporuka je da odmah čvrsto palcem pritisnite tupfer na mestu uboda (što će Vam sugerisati i laboratorijski tehničar) i da ruku držite ispruženu narednih 3-5 minuta kako bi se zaustavilo krvarenje i sprečilo stvaranje modrica (hematoma). Ruku iz koje je vađena krv ne izlažite većem opterećenju tokom dana (izbegavati teretanu, nošenje tereta…)
Nepridržavanje navedenih uputstava može prouzrokovati komplikacije za koje laboratorija ne može snositi odgovornost.

Priprema pacijenta za analizu urina (prvi jutarnji urin i 24h urin)

Za pregled prvog jutarnjeg urina neophodno je uzeti prvi jutarnji urin, i to srednji mlaz u sterilnu posudu za urin, nakon sprovedene lične higijene. Nakon mokrenja, važno je dostaviti uzorak u laboratoriju najkasnije u roku od dva sata. Ukoliko je transport odložen duže od dva sata, uzorak čuvati u frižideru.

Sakupljanje 24 časovnog urina

24h urin se skuplja u čiste plastične boce. Bocu koju ste pripremili za sakupljanje 24 časovnog urina u toku sakupljanja potrebno je držati zatvorenu i na hladnom mestu.

 • ujutru nakon ustajanja prvo kompletno ispraznite bešiku i odbacite taj urin. Zapišite tačno vreme mokrenja.

Sve naredne uzorke urina skupljati u toku dana i noći u plastičnu bocu.
Tačno nakon 24h od početka sakupljanja (zapisano vreme) ispraznite kompletno bešiku i sav urin dodajte prethodnoj količini. Sa ovom jutarnjom porcijom, sakupljanje 24h urina je završeno.
Bocu sa celokupnom količinom urina doneti u laboratoriju što je moguće pre.
Određene analize (kateholamini, 5 – HIAA, VMA, i dr.) zahtevaju sakupljanje urina sa konzervansom. Za ove analize treba uzeti konzervans u laboratoriji pre početka sakupljanja 24h urina.
Ne konzumirati 24h pre početka sakupljanja:

 • banane
 • čokoladu
 • paradajz
 • narandže
 • kafu
 • koka kolu

Takođe, sa lekarom se konsultujte u vezi eventualnog prekida tekuće terapije tokom i pre testiranja.

Priprema pacijenta za analizu stolice (fecesa)

Uzorke za analizu fecesa ne treba sakupljati tokom menstrualnog perioda, kao i u slučajevima hemoroidalnog krvarenja i prisustva krvi u urinu.
Pre davanja fecesa u periodu od nekoliko dana (ukoliko je moguće) ne uzimati:

 • antacid
 • uljane laksative
 • antimikrobne lekove
 • kontrasna sredstva (soli bizmuta, barijuma, i sl.)

Pripremiti namensku posudu koja na poklopcu ima kašičicu za sakupljanje uzorka.
Uzorak se sakuplja iz čiste posude, kese, sa pelene, uz izbegavanje kontaminacije toalet papirom, vodom, urinom.
Pokupiti 3 kašičice sa 3 različita mesta (količina je 2-5 g, odnosno 3-5 ml tečne stolice). Birati delove sa vidljivom sluzi ili krvi ukoliko ih ima. Ukoliko je feces čvrst, uzeti sa oba kraja i iz sredine uzorka.
Transportovati do laboratorije u toku 2 sata na sobnoj temperaturi (22-25°C). Ukoliko se transport odlaže, uzorak čuvati u frižideru do 24 sata.
Preporučuje se analiza iz tri uzastopna uzorka stolice.

Priprema pacijenata za određivanje gvožđa (Fe) u krvi

Određivanje gvožđa u krvi obavlja se pre davanja terapijske doze gvožđa ili transfuzije, a posle gladovanja od 12 sati. Neposredno pred vađenje krvi, treba da izbegavate unošenje velikih količina hrane bogate gvožđem:

 • crveno meso, riba, živina, jetreni proizvodi, prerađevine od mesa, kobasice
 • pasulj
 • sušeno voće
 • žitarice, obogaćeni hleb
 • brokoli, rotkva, ren, lubenica, dinja, cvekla, ribizla, borovnica, kupina

Prethodni stres, kao i nesanica utiču na nivo gvožđa u krvi.
Pacijentima koji su na terapiji oralnim preparatima gvožđa, krv se uzima deset dana posle prestanka uzimanja oralnih preparata (tablete, kapsule, sirup).
Takođe, 2-3 dana pre vađenja krvi, ne treba da uzimate:

 • alkoholna pića
 • kao i sokove (cvekla, borovnica, kupina, ribizla)
 • sokove obogaćene vitaminima
 • kupinovo vino
 • multivitaminske preparate koji sadrže gvožđe
 • lekove protiv bolova

Priprema pacijenta za uzimanje uzorka za prolaktin

Kod određivanja prolaktina u krvi, kako bi rezultat bio što merodavniji, preporuka je da budete budni 2 sata pre vađenja krvi, kao i da ne radite vežbe za to vreme.
Dan pre uzorkovanja, treba da izbegavate:

 • hranu bogatu proteinima
 • kao i stimulaciju grudi

Ako uzimate neke lekove, pri dolasku u laboratoriju treba da prijavite tu informaciju (npr. bromokriptin).

Preporuka za pacijente koji su na oralnoj antikoagulantnoj terapiji

Terapiju uzimati uveče (poželjno u isto vreme).
Krv za analizu protrombinskog vremena vaditi u jutarnjim satima.
Pacijentima koji su na oralnoj antikoagulantnoj terapiji preporučuje se vađenje krvi u jutarnjim časovima pre uzimanja terapije, uz obaveznu konsultaciju sa lekarom koji je prepisao terapiju.
Unos hrane sa povećanim sadržajem vitamina K i unos drugih lekova može da utiče na dobijeni rezultat. Namirnice sa visokim sadržajem vitamina K su:

 • lisnato povrće
 • zelena salata, spanać, kelj, kupus, brokoli
 • jabuke, šargarepa, paradajz i dr.

Priprema pacijenta za test opterećenja glukozom

Test opterećenja glukozom (oGTT) se izvodi u laboratoriji u trajanju od 120 do 180 minuta u zavisnosti od protokola koji je lekar zahtevao.
Krv za analizu protrombinskog vremena vaditi u jutarnjim satima.
Kako da se pripremite za izvođenje testa?

 • 24h pre izvođenja testa ne smete da se izlažete intenzivnim fizičkim aktivnostima
 • važno je da budete na normalnoj ishrani u toku 3 dana pre izvođenja testa, bez praktikovanja određenih dijeta
 • ako ste na terapiji lekovima kao što su kortikosteroidi i diuretici, konsultujte se sa lekarom o eventualnom prekidu terapije 4 dana pre izvođenja testa, jer ovi lekovi utiču na metabolizam glukoze
 • ukoliko imate infekciju ili traumu, test se ne izvodi, kao ni tri dana pre i tri dana nakon menstrualnog ciklusa

Test se izvodi ujutru, posle 10-12h noćnog gladovanja.
Za vreme trajanja testa treba da mirujete, da ne pušite, ne jedete i ne pijete.
Tok testa:

 • sa izvođenjem testa treba krenuti najkasnije do 8h. Prvo se vadi krv kako bi se uzorkovao nulti uzorak krvi iz kog se određuje glukoza našte (nakon 10-12 h gladovanja)
 • zatim dobijete da popijete 75g glukoze rastvorene u čaši vode (oko 300 ml) ili drugu količinu ako lekar drugačije prepiše. Ovu količinu glukoze možete kupiti i u apoteci i doneti. Rastvorenu glukozu treba popiti brzo u malim gutljajima
 • nakon dva sata Vam se vadi krv i određuje nivo glukoze. Ukoliko lekar zahteva krv se može vaditi i nakon 60, odnosno 180 minuta. Samim tim, i vreme trajanja testa može biti od 120 do 180 minuta
 • kod trudnica postoji poseban protokol izvođenja testa. Prema preporuci Nacionalnog vodiča za dijabetes, trudnica koja prethodno nije imala dijagnozu gestacijskog dijabetesa radi oGTT između 24. i 28. nedelje trudnoće. Optereti se sa 75 gr glukoze, i krv se vadi nakon 60 i 120 minuta. Ukoliko lekar zahteva, opterećenje se radi po zahtevu lekara

Napomena:
Rastvorena glukoza koju treba popiti je izuzetno slatka, pa se kod nekih osoba može desiti da dođe do mučnine i povraćanja. Ukoliko se to desi, test se mora ponoviti.

Specijalni popusti za penzionere, nezaposlene... Jer mislimo na Vas.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika ST Medicina

Medicinska biohemija

Mr ph Branka Krompić

Završila studije farmacije, smer medicinski biohemičar na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2010.

Spec. medicinske biohemije
Mr ph Branka Krompić

Pripreme za preglede

Naši partneri

Osiguravajuće kuće sa kojima sarađujemo