Ultrazvučni pregledi

Ultrazvučni pregledi

Ultrazvuk je zvuk čija je frekvencija iznad gornje granice čujnosti za normalno ljudsko uho, a iznosi 20 kHz. Najpoznatija primena ultrazvuka je u medicini - ultrazvučna dijagnostika.

UZ pregled predstavlja vizualizaciju štitaste žlezde pod ultrazvučnom sondom. Bezbolna, neinvazivna, dijagnostička metoda, koju obavlja specijalista endokrinolog ili spec. nuklearne medicine. Pruža uvid u strukturne promene žlezde (postojanje cisti, čvorića, zapaljenja). Specijalista, na osnovu tegoba, kliničkog pregleda, UZ nalaza i laboratorijskih analiza, postavlja dijagnozu i daje predlog terapije. Potrebno je imati laboratorijski nalaz hormona štitaste žlezde (FT3, FT4, TSH), koji daju uvid u funkciju žlezde.
UZ pregled predstavlja vizualizaciju štitaste žlezde pod ultrazvučnom sondom. Ovu dijagnostičku metodu obavlja specijalista radiolog, endokrinolog ili spec. nuklearne medicine. Pregled pruža uvid u strukturne promene žlezde (postojanje cisti, čvorića, zapaljenja). Snimanje je potpuno bezbolno, bez štetnog efekta i zračenja.
UZ pregled predstavlja vizualizaciju štitaste žlezde pod ultrazvučnom sondom. Obavlja ga specijalista endokrinolog ili spec. nuklearne medicine. Pruža uvid u strukturne promene žlezde (postojanje cisti, čvorića, zapaljenja). Punkcija štitaste žlezde je dijagnostička metoda, radi se ambulantno, ne zahteva nikakvu pripremu. Bezbedna je metoda, a punkcija pod kontrolom ultrazvuka, povećava preciznost uboda, posebno u nodusima koji se ne mogu opipati. Punktiraju se čvorovi sumnjivi na tumor. Malim ubodom, tankom iglom, u vrat, u tkivo štitaste žlezde, dobija se sadržaj koji se upućuje u laboratoriju, na citološku analizu (pregled ćelija dobijenih punkcijom, radi potvrde ili isključenje prisustva malignih ćelija unutar ciste).
UZ pregled dojki, predstavlja vizualizaciju dojki pod ultrazvučnom sondom. Ovu dijagnostičku metodu obavlja specijalista radiolog. Pregled pruža uvid u strukturne promene u dojkama (postojanje cisti, zapaljenja tkiva dojke, benignih i malignih tumora). Snimanje je potpuno bezbolno, bez štetnog efekta i zračenja.
UZ pregled dojki predstavlja vizualizaciju dojki pod ultrazvučnom sondom. Ovu dijagnostičku metodu obavlja specijalista radiolog. Pregled pruža uvid u strukturne promene u dojkama (postojanje cisti, zapaljenja tkiva dojke, benignih i malignih tumora). Punkcija se može načiniti i u terapijske svrhe, u cilju evakuacije tečnog sadržaja iz ciste, minimalno je bolna, traje nekoliko minuta, ne zahteva posebnu pripremu pacijenta, a načinjena pod kontrolom ultrazvuka, povećava preciznost uboda. U većini slučajeva sadržaj ciste je karakteristične boje i izgleda i ne zahteva laboratorijsku analizu sadržaja.
UZ dojki je u potpunosti bezbedan, bezbolan pregled koji daje brojne informacije, ali ponekad nije dovoljan za postavljanje definitivne dijagnoze promena u dojci. Patološki UZ nalaz neophodno je upotpuniti mamografijom.
Mamografija je rendgenska metoda i metoda izbora za ranu detekciju karcinoma dojke. Doza zračenja je minimalna i bezopasna.
UZ pregled dojki predstavlja vizualizaciju dojki pod ultrazvučnom sondom.
Ultrazvuk abdomena e dijagnostička metoda koja predstavlja vizualizaciju parenhimatoznih organa trbušne duplje pod UZ sondom. Ova metoda pruža uvid u stanje i organske (strukturne) promene na jetri, žučnoj kesi, pankreasu, slezini, bubrezima, mokraćnoj bešici, prostati i trbušnom delu aorte. Može se odrediti veličina samih organa ili uočenih promena na organima (ciste, tumori, konkrementi) kao i neke urođene ili stečene anomalije.
NAPOMENA: za ovaj pregled potrebna je priprema pacijenta: 3-4 dana pre pregleda uzimati lako svarljivu hranu, bez mahunarki, mleka i mlečnih proizvoda. Dva (2) dana pre pregleda uzimati Flobian tbl. 1x1 ili Espumisan tbl. 3x2 tablete, pre jela, protiv nadimanja i gasova. Na dan pregleda, do pregleda, ne uzimati hranu ni tečnost. Da bi se videla mokraćna bešika, potrebno je sat vremena pre pregleda popiti 3-4 čaše vode ili čaja.
NAPOMENA: UZ pregledom ne mogu se videti šuplji organi (želudac, creva, ureter).
UZ bubrega i mokraćne bešike je dijagnostička metoda koja predstavlja vizualizaciju bubrega i mokraćne bešike pod UZ sondom. Dijagnostička metoda koja pruža uvid u stanje bubrega, postojanje organskih promena na bubrezima (postojanje cisti, konkremenata u bubrezima, zapaljenskog procesa, tumora...). Moguće je odrediti dimenzije bubrega, debljinu parenhima bubrega, zatim promene u mokraćnoj bešici (divertikle, tumore, konkremente...). Takođe je moguće otkriti postojanje nekih urođenih ili stečenih anomalija.
NAPOMENA: da bi se videla mokraćna bešika, potrebno je sat vremena pre pregleda popiti 3-4 čaše vode.
Transrektalni ultrazvuk prostate je pregled prostate pomoću ultrazvučne sonde koja se plasira kroz završni deo debelog creva. Uz laboratorijski nalaz PSA, ovaj pregled je važna dijagnostička metoda kod sumnje na karcinom prostate.
Nije potrebna posebna priprema za ovaj pregled.
Ultrazvučni pregled skrotuma je bezbolna, neinvazivna dijagnostička metoda pomoću koje se prikazuju sve strukture skrotuma (testis, epididimis, krvni sudovi u skrotumu) i eventualne patološke promene na njima. Ovaj pregled se radi kada postoji bol, otok, crvenilo skrotuma ili nakon traume, u sklopu dijagnostike bračnog steriliteta ili u slučaju pojedinih patoloških nalaza krvi i urina (upalni procesi), anomalije razvoja, u cilju dijagnostike benignih i malignih tumora testisa.
Ultrazvučni pregled skrotuma je bezbolna, neinvazivna dijagnostička metoda pomoću koje se prikazuju sve strukture skrotuma (testis, epididimis, krvni sudovi u skrotumu) i eventualne patološke promene na njima. Ovaj pregled se radi kada postoji bol, otok, crvenilo skrotuma ili nakon traume, u sklopu dijagnostike bračnog steriliteta ili u slučaju pojedinih patoloških nalaza krvi i urina (upalni procesi), anomalije razvoja, u cilju dijagnostike benignih i malignih tumora testisa.
Ultrazvuk je bezbolna, neinvazivna, bezbedna, lako izvodljiva dijagnostička metoda kojom se vizualiziraju krvni sudovi testisa i protoci u njima kao i eventualna patološka vaskularizacija tumora skrotuma. Pregled ima značaj u dijagnostici proširenih vena testisa.
Ultrazvuuk prednjeg trbušnog zida i ingvinuma je dijagnostička metoda koja služi da se potvrdi ili isključi postojanje kile (hernije).
Ultrazvuk je bezbolna, neinvazivna, bezbedna, lako izvodljiva dijagnostička metoda kojom se uz pomoć ultrazvučne sonde mogu dijagnostikovati promene u mekim tkivima. Daje podatak o veličini, ograničenosti i orijentaciono o vrsti i prirodi promene. Takođe se vizualiziraju limfni čvorovi uz merenje njihove veličine.
Ultrazvuk je bezbolna, neinvazivna, bezbedna, lako izvodljiva dijagnostička metoda kojom se uz pomoć ultrazvučne sonde mogu posmatrati: štitasta žlezda, limfni čvorovi, pljuvačne žlezde, mišići vrata sa mogućim promenama u njima.
Ultrazvuk je bezbolna, neinvazivna, bezbedna, lako izvodljiva dijagnostička metoda kojom se uz pomoć ultrazvučne sonde mogu posmatrati zglobovi, mišići i tetive koji su dostupni pregledu.
Ultrazvuk je bezbolna, neinvazivna, bezbedna, lako izvodljiva dijagnostička metoda kojom se uz pomoć ultrazvučne sonde može posmatrati penis sa mogućim promenama u njemu.
Ovaj UZ se radi kod postojanja nekih mekotkivnih patoloških promena u koži i potkožnom tkivu. Daje podatak o veličini promene, orijentaciono o vrsti i prirodi promene (da li se radi o cisti, lipomu, fibromu, adenomu...).
Ultrazvuk intestinalnog sistema (creva) je dijagnostička metoda koja predstavlja pregled crevnog sistema pod UZ sondom, vizualizaciju zida tankog i debelog creva. Prikazuje arhitektoniku crevnog zida, a na color doppler - prokrvljenost istog.
Za prvu liniju dijagnostike upalnih oboljenja creva, najpristupačniji je ovaj ultrazvučni pregled, koji sa velikom preciznošću može da kaže o kojem se poremećaju radi. Takođe se koristi u proceni efekata date terapije kod upalnih oboljenja creva pa je pregled ultrazvukom idealna metoda.
Eminentni stručnjaci iz oblasti radiologije mogu da izvrše interpretaciju snimka tj. radiološkog nalaza načinjenog u drugoj ustanovi.
Podrazumeva ultrazvučni pregled bubrega, mokraćne bešike i prostate. Bezbolna, bezbedna, lako izvodljiva dijagnostička metoda koja pruža uvid u stanje bubrega, postojanje organskih promena na bubrezima (postojanje cisti, konkremenata u bubrezima, zapaljenskog procesa, tumora...). Moguće je odrediti dimenzije bubrega, debljinu parenhima bubrega, zatim promene u mokraćnoj bešici (divertikle, tumore, konkremente...). Takođe je moguće otkriti postojanje nekih urođenih ili stečenih anomalija. Kod muškarca se gleda prostata i eventualni patološki procesi u njoj.
NAPOMENA: Da bi se videla mokraćna bešika, potrebno je sat vremena pre pregleda popiti 3-4 čaše vode.
Mamografija je standardna dijagnostička metoda za otkrivanje raka dojke. Dodatno povećanje senzitivnosti ove metode postiže se tomosintezom dojki kojom se dobije serija tankih izuzetno kvalitetnih snimaka dojke širine oko 1 mm, za svega nekoliko sekundi.
Radiološki tehničar će Vas postaviti u položaj koji omogućava snimanje svake dojke posebno. Tokom snimanja digitalnim mamografom sa tomosintezom, rendgenski zraci prelaze u obliku luka preko dojke praveći mnogobrojne snimke. Potom kompjuter pravi trodimenzionalne slike tkiva dojke i to u segmentima od jednog milimetra.

Specijalni popusti za penzionere, nezaposlene... Jer mislimo na Vas.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika ST Medicina

Radiologija

Pripreme za preglede

Naši partneri

Osiguravajuće kuće sa kojima sarađujemo